Top

Archipelagos

This proposal was prepared for Alvar Aalto museum competition by Alvar Aalto Foundation. The museums of the Jyväskylä Ruusupuisto area (Alvar Aalto museum and the Museum of Central Finland) are both significant works of architect, Alvar Aalto. The objective in this project is to create a design for an extension to connect the two museums in a way that represents the high architectural level of the place.
The new extension adapts to its worthy environment in a balanced way, and finds a natural connection with the architecture of Alvar Aalto (1898–1976).

 

The new extension between the museums serves as a connecting gateway, as a shared museum shop and as a technical space. The extension will enable the public realm of the existing exhibition spaces, the auditorium, the cafeteria and the workroom spaces.

 

The new extension connecting the Museum of Central Finland and the Alvar Aalto Museum enables the versatile use of the spaces of both museums. Careful connection of the in-between space, as the new built area, has the minimum impact on two masterpieces of Alvar Aalto buildings. Instead the connection concept forms an active public pathway, where people encounter and experience publicity in an art platform.

 

The accessibility to the Alvar Aalto and Finland’s central museums takes place in its maximum extension form inside to outside with clear vision line throughout transition. The extension will also enable the shared use of the auditorium of the Museum of Central Finland, the cafeteria ‘Café Alvar’ of the Alvar Aalto Museum, and the versatile use of other meeting, working and educational spaces. Expansion of the new space in
between the museums with its existing terraces and water basins creates an interesting connective volume.
This proposal respects to connecting the museums site to the neighboring Ruusupuisto square.