Top

Shades of Grey

We are happy and honored to announce that “Shades of Grey has been selected as second prize winner By Mies Van Der Rohe Foundation.

This Proposal has been submitted to Mies Van Der Rohe Foundations’s “Fear Of Columns” competition at Barcelona Pavilion Site in Spain.

Indeed, the prestigious jury of American Architecture Prize have announced this project as winner in 2016.

 

Quote from competition Mies van der Rohe Foundation website:

The jury also awarded:
SECOND PRIZE to the project titled SHADES OF GREY by AMIR SHOURI and FERESHTEH TABE (NEW YORK, USA). ‘By virtue of its delicate variety of vertical proposals and the subtle declination of the final result’.”

 

 

Shades of Grey

The “Berliner Bild Bericht – Fundació Mies van der Rohe” photo is the start point of this project paying attention to where and when the photographer stood and took the photo. The important factor besides Mies’s Master Piece is the presence of shadows of the Ionic columns in the frame. The picture shows that Ionic columns exist but they are represented indirectly by their shadows. The picture points the importance of transition from classic architecture to modernism, where the shadows of Ionic columns were used to create a humble background on asphalt ground for presence of Barcelona pavilion. To particular, shadow patterns of thin poles out of frame repeats on black and white shadows of stairs from side walk to the pavilion platform. Somehow the pattern of shadows is used to show the juxtaposition between old and new, classic and modern, tradition and contemporary in an architectural language. The other important factor in this photo is the use of material. Stone has been used as a pressure holding material in columns in classic architecture, which is shown on the Ionic columns and two pedestals as a symbol of structural load bearing material. However, stone is used in Barcelona pavilion as the major material not only for load bearing purposes, but stone is also used in its natural pattern with large slab sizes to elevate the design for both interior and exterior spaces. Indeed, glass and steel are used as space ingredients to define space in a way that transparency of glass and reflectivity of steel complete the venue by helping to see the depth in space cladded by natural stone panels. The shadows of new columns’ design will attempt to be less obstructive and be more compelling for design of Barcelona pavilion while being dynamically transformative to show transition from classic to modernity.